Heupklachten: hoe ontstaat het en welke invloed heeft het op slapen?

Heupklachten

Onderwerpen

De heup staat in verbinding met verschillende botten, pezen, spieren en andere weefsels in uw lichaam. Uw heup zorgt ervoor dat u iedere dag allerlei verschillende en ingewikkelde bewegingen kunt maken. Als u last heeft van heupklachten kunnen deze dagelijkse bewegingen lastig zijn en veel energie kosten. Zelfs slapen in zijpositie, op uw heup, kan al voor veel pijn en heupklachten zorgen.

Veelvoorkomende symptomen van heupklachten zijn:

  • Een zeurende, drukkende pijn ter hoogte van uw heup of zijkant van het bovenbeen.
  • Verminderde beweeglijkheid in de heup.
  • Traplopen, hardlopen of springen kan lastig zijn of zelfs onmogelijk om uit te voeren door de pijn in uw heup.
  • In zijpositie liggen met slapen kan erg pijnlijk zijn voor de heup.
  • Een zwelling of rode verkleuring op de huid rond de heup.

Wat zijn de oorzaken van heupklachten?

Heupklachten kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden. Het is belangrijk om een afspraak te maken bij uw fysiotherapeut of huisarts zodat de oorzaak van de heupklachten achterhaald kan worden. Mogelijke oorzaken van heupklachten kunnen zijn slijmbeursontsteking, snapping hip, peesontsteking of een onnatuurlijke lighouding door een onjuiste matras.

Slijmbeursontsteking als oorzaak van heupklachten

Uw heup bestaat uit verschillende spieren en botten, om te voorkomen dat deze te dicht langs elkaar bewegen zitten er om bepaalde spieren en botten slijmbeurzen. Deze slijmbeurzen dienen als een soort stootkussen en smeermiddel tussen deze spieren en botten en zorgen dat de heup soepel beweegt. Wanneer dit ontstoken raakt wordt er gesproken over een slijmbeursontsteking in de heup en krijgt u heupklachten.

Wanneer u last heeft van een slijmbeursontsteking in uw heup, dan voelt u een drukkende en zeurende pijn. Deze heupklachten krijgt u omdat uw slijmbeurs gezwollen is. Bewegen wordt steeds lastiger en springen of hardlopen kan zelfs onmogelijk zijn.

Slijmbeursontsteking kan ontstaan door chronische overbelasting van uw heup, dit kan komen door te intensief hardlopen of tijdens uw werk veel lopen. Ook kunnen ongelijke benen het risico op slijmbeursontsteking vergroten. Maar belangrijker is om te weten hoe u van pijn in uw heup afkomt. Wanneer u een slijmbeursontsteking heeft is het belangrijk om uw heup veel rust te geven. Daarnaast is het goed om samen met een fysiotherapeut te kijken hoe u doormiddel van oefeningen uw heup sterker kan maken.

Snapping hip als oorzaak van klachten aan uw heup

Ondanks dat er slijmbeurs tussen uw spieren en botten zit om soepel te kunnen bewegen, kan het voorkomen dat uw botten bij bepaalde bewegingen langs elkaar schuren. Deze wrijving zorgt voor een ‘klik’ geluid als u bijvoorbeeld fietst of trap loopt. Deze wrijving tussen uw botten kan voor een ontsteking zorgen en heupklachten veroorzaken.

Peesontsteking als oorzaak van heupklachten

De pezen houden onze botten en spieren met elkaar in verbinden. Wanneer er een ontsteking in de pezen ontstaat kan dit voor verschillende klachten zorgen. Er zijn drie peesontstekingen die zorgen voor heupklachten:

  • Ontsteking van de grote peesplaat.
  • Ontsteking van de aanhechting van de m. Piriformis.
  • Ontsteking van de aanhechting van een van de bilspieren.

Ook bij een peesontsteking is het aan te raden om een fysiotherapeut te bezoeken en te onderzoeken hoe uw heupklachten opgelost kunnen worden. Daarnaast zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen. Massage rond de heup en spieren kunnen verlichting geven. Neem voldoende rust en probeer een paar keer per dag uw heup te buigen en strekken.

Onnatuurlijke lighouding door een onjuiste matras als oorzaak van heupklachten

Een onjuiste matras kan voor lichamelijke problemen zorgen, waaronder heupklachten. Deze heupklachten kunnen ontstaan wanneer de matras niet de juiste ondersteuning aan uw lichaam geeft. Het is belangrijk dat uw matras afgestemd is op uw persoonlijke kenmerken, zoals uw lengte, gewicht, uw favoriete slaaphouding en eventueel lichamelijke (heup)klachten.

Bij een matras die niet op uw persoonlijke kenmerken is aangepast zal uw wervelkolom in zijligging niet recht liggen waardoor ook uw heup in een onnatuurlijke houding komt. In de zijligging ligt u op de zijkant van uw lichaam, op uw heup, met licht opgetrokken benen en de onderarmen voor uw borst. Naast een matras, aangepast aan uw persoonlijke kenmerken, is een hoofdkussen ook erg belangrijk. Deze ondersteunt uw nek en zorgt er mede voor dat uw wervelkolom recht ligt. Wanneer uw wervelkolom recht ligt en de matras voldoende steun geeft kan uw lichaam tot rust komen. Uw heup ligt dan in een natuurlijke houding en dit kan de pijn in uw heup verlichten.

Hoe kunt u heupklachten voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, belangrijk dus om te weten wat u kunt doen om heupklachten te voorkomen. Het is belangrijk om uw heup regelmatig in beweging te brengen, maar pas op dat u niet te veel beweegt. Wanneer u bijvoorbeeld intensief hardloopt kan dit juist voor heupklachten zorgen. Het tegenovergestelde, geen beweging in uw heup, is ook niet goed voor uw heup. Wanneer u te weinig beweegt loopt u een groter risico dat u ontstekingen in uw heup krijgt, wat resulteert in heupklachten. Kortom, een goede balans in beweging is belangrijk. Zorg voor voldoende beweging, maar ook voor voldoende rust. Zo komt uw heup tot rust en voorkomt u heupklachten.

Hoe kunnen wij u helpen met het verminderen van uw klachten aan de heup?

Door een instelbaar matras af te stemmen op uw persoonlijke kenmerken (lichaamsbouw, lengte en het gewicht) kunt u klachten aan uw heup voorkomen of verminderen. Met behulp van het MediSleep vijf stappenplan helpen wij u aan de perfecte matras voor uw lichaam. De MediSleep slaapadviseur bekijkt uw heupklachten en brengt uw situatie in kaart. De MediSleep slaapadviseur, opgeleidt door onze MediSleep fysiotherapeut, maakt een uitgebreide analyse  behulp van o.a. de MediSleep 3D Rugscan. Op basis van deze gegevens wordt de MediSleep matras ingesteld en is de matras aangepast aan uw lichaamsbouw, favoriete slaaphouding en heupklachten.

Uw persoonlijk aangepaste MediSleep matras zorgt voor verlichting van uw heupklachten en bevordert een goede nachtrust. Naast verlichting van uw heupklachten geeft het uw heup de juiste ondersteuning om te herstellen en wanneer u (nog) geen klachten aan uw heup heeft kan het preventief werken.

Indien na de intake naar voren komt dat de heupklachten mogelijk een behandeling van de fysiotherapeut, manueel therapeut, of een verwijzing naar ander specialist noodzakelijk is dan zullen wij dat u voorleggen. MediSleep werkt met een groot (para) medisch netwerk samen om u zo goed mogelijk van advies en informatie te voorzien over uw klachten.

Meer informatie over hoe de MediSleep matras uw heupklachten kan verlichten of voorkomen en het vijf stappenplan van MediSleep vindt u hier.

Bedankt voor het delen!

Facebook
Twitter
LinkedIn

CONTACT MOGELIJKHEDEN

085-0608025