Slijmbeursontsteking: hoe ontstaat het en welke invloed heeft het op slapen?

Slijmbeursontsteking

Onderwerpen

Een slijmbeursontsteking ontstaat door een ontsteking in uw slijmbeurzen. Slijmbeursontsteking wordt ook wel bursitis genoemd. Slijmbeurzen zijn kleine holtes, gevuld met vocht, die fungeren als een soort smeermiddel tussen uw botten en pezen. Zonder de slijmbeurzen zouden uw botten en pezen te dicht langs elkaar bewegen en elkaar beschadigen. De slijmbeurzen zorgen ervoor dat u uw botten en pezen elkaar niet in de weg zitten en u soepel kunt bewegen. bursitis kan op meerdere plekken in uw lichaam voorkomen, in de heup, in de schouder of in de bovenarm.

Wat zijn de oorzaken van een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door chronische overbelasting. Dit kan een herhalende zware belasting zijn of een verkeerde beweging. Wanneer u deze zware belasting of verkeerde beweging regelmatig uitvoert kan dit uiteindelijk resulteren in een slijmbeursontsteking.

Over het algemeen wordt een slijmbeursontsteking veroorzaakt door:

  • Herhalende zwaar belastende bewegingen.
  • Een verkeerde beweging waarbij acute pijn ontstaat.
  • Kalk in de pezen van een gewricht.
  • Constante druk op een gewricht.
  • Reuma
  • Een auto-ongeluk of val van de fiets.
  • Spierzwakte in combinatie met gewrichtsinstabiliteit.

Verschillende vormen van slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking kan op meerdere plekken in uw lichaam ontstaan, zoals in de schouder, (boven)arm, knie, heup en achillespees. De meest voorkomende plekken van slijmbeursontsteking zijn:

  • Bovenarm
  • Schouder
  • Heup

Slijmbeursontsteking schouder

Bij een slijmbeursontsteking in de schouder is de slijmbeurs in het gewricht van uw schouder ontstoken geraakt. De oorzaak van een bursitis in de schouder is vaak overbelasting. Dit kan te maken hebben met het werk wat u doet, bijvoorbeeld wanneer u werk uitvoert boven uw hoofd. Ook kan de oorzaak van de slijmbeursontsteking in de schouder te maken hebben met een val waarbij u op uw schouder geland bent of tijdens het sporten uw schouder bezeerd hebt. In hele zeldzame gevallen kan de ontsteking in de schouder veroorzaakt worden door een bacteriële infectie.

Wanneer u last heeft van bursitis in de schouder is het moeilijk om uw schouder of arm te bewegen, heeft u pijn in uw schouder en is het lastig om een goede slaaphouding te vinden. Terwijl een goede nachtrust juist belangrijk is voor het herstel van de slijmbeursontsteking in de schouder. Een matras die de juiste ondersteuning geeft aan uw schouder kan helpen om de pijn te verlichten en beter te slapen. Een verkeerd matras kan juist averechts werken en de klachten van de slijmbeursontsteking in de schouder verergeren.

Een slijmbeursontsteking in de schouder is niet ernstig, maar kan wel voor veel pijn en ongemak zorgen. Belangrijk is om te luisteren naar de signalen die uw lichaam geeft en rust te nemen wanneer uw schouder pijn doet. Bij een ontsteking in de schouder is het raadzaam om de juiste balans te vinden tussen het bewegen van uw schouder en voldoende rust nemen.

Slijmbeursontsteking bovenarm

Er is sprake van een slijmbeursontsteking in de bovenarm als de slijmbeurzen in de bovenarm, of een deel daarvan, ontstoken raken. Deze ontsteking ontstaat bij chronische belasting van uw bovenarm of door herhalende verkeerde bewegingen. Wanneer u bijvoorbeeld lopendebandwerk doet, gebruikt u uw bovenarm regelmatig op dezelfde manier en bestaat de kans dat de slijmbeurzen in uw bovenarm chronisch belast worden. Dit kan uiteindelijk resulteren in bursitis in de bovenarm.

Symptomen van een slijmbeursontsteking in de bovenarm zijn redelijk algemeen. Het meest voorkomende symptoom is pijn in de gewrichten van uw bovenarm. Een ander teken van bursitis in de bovenarm kan zijn dat u uw bovenarm niet of nauwelijks meer op kan tillen.

Wanneer u bursitis in de bovenarm heeft is het belangrijk om veel rust te nemen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe de slijmbeursontsteking in de bovenarm tot stand is gekomen. Wanneer dit te maken heeft met herhalende bewegingen tijdens uw werk, kunt u kijken of u hier veranderingen in aan kan brengen. Ook kan een fysiotherapeut u helpen om uw bovenarm sterker te maken zodat de kans op een herhalende slijmbeursontsteking in de bovenarm kleiner wordt.

Slijmbeursontsteking heup

Een slijmbeursontsteking in de heup is, zoals het er al staat, een ontsteking van de slijmbeurzen in de heup. Bij een slijmbeursontsteking in de heup is het lastig om uw heup te bewegen en voelt u een drukkende en zeurende pijn. Bewegen kan lastiger worden omdat uw slijmbeurzen opgezwollen zijn, springen of hardlopen kan zelfs bijna onmogelijk worden bij een slijmbeursontsteking in de heup.

Slijmbeursontsteking in de heup kan komen door veel lopen tijdens uw werk of (te) intensief hardlopen. Daarnaast kunnen niet gelijke benen het risico op bursitis in de heup vergroten of kan een harde val de oorzaak zijn van de slijmbeursontsteking in de heup. Wanneer u bursitis in de heup heeft is het van belang om geregeld rust te nemen. Verder is het raadzaam om samen met een fysiotherapeut te bekijken hoe u, doormiddel van oefeningen, uw heup kan versterken en de kans op een herhalende slijmbeursontsteking in de heup kunt verminderen.

Hoe kunt u een slijmbeursontsteking in de bovenarm, schouder of heup voorkomen?

Een slijmbeursontsteking in de heup, schouder of bovenarm kan pijnlijk zijn en het lastig maken om uw dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Niet alleen belangrijk om te weten wat u moet doen wanneer u bursitisg in de heup, bovenarm of schouder heeft, maar ook hoe u dit kunt voorkomen.

Luisteren naar de signalen van uw lichaam is essentieel als u een slijmbeursontsteking in de heup, bovenarm of schouder wilt voorkomen. Bij overbelasting geeft uw lichaam het signaal dat u rust moet nemen. Het is belangrijk dat u hier tijdig gehoor aan geeft. Voldoende rust nemen begint bij een goede nachtrust en een goed matras speelt hier een grote rol in. Maar wat is een goed matras? Dit is per persoon afhankelijk. Ieder lichaam is anders en ieder persoon heeft persoonlijke voorkeuren en specifieke klachten, bijvoorbeeld pijnklachten door een slijmbeursontsteking in de bovenarm, schouder of heup. Een goed matras geeft voldoende steun aan uw lichaam en voelt comfortabel aan. Hierdoor is het voor u makkelijker om in slaap te vallen en uw lichaam voldoende rust te geven. Deze nachtrust is essentieel bij een slijmbeursontsteking in de heup, schouder of bovenarm.

De vijf stappen naar verlichting van uw slijmbeursontsteking klachten

Door de instelbare matras af te stemmen op uw persoonlijke kenmerken kunt u een slijmbeursontsteking in de bovenarm, schouder of heup voorkomen, uw klachten verminderen of zelfs genezen. Het MediSleep vijf stappenplan helpt bij het vinden van de ideale matras voor uw lichaam zodat u uw lichaam tot rust kan laten komen, wat essentieel is bij een slijmbeursontsteking. De MediSleep slaapadviseur bekijkt de klachten van uw slijmbeursontsteking in de bovenarm, schouder of heup en schetst uw persoonlijke situatie door middel van het vijfstappenplan. Hierdoor kan de MediSleep slaapadviseur een matras instellen dat gebaseerd is op uw voorkeurs slaaphouding, uw lichaamsbouw en de klachten.

Een MediSleep matras aangepast op uw persoonlijke situatie zorgt voor verlichting van uw klachten en bevordert uw nachtrust. Het terugkerende advies bij iedere vorm van slijmbeursontsteking is voldoende rust nemen en uw lichaam tot rust laten komen, of dit nu in de schouder , in de bovenarm of in de schouder is. Dit begint bij een goede nachtrust op een persoonlijk aangepast MediSleep matras. U zult merken dat u beter kunt slapen met uw klachten en uw lichaam beter tot rust komt.

Indien na de intake naar voren komt dat de heupklachten mogelijk een behandeling van de fysiotherapeut, manueel therapeut, of een verwijzing naar ander specialist noodzakelijk is dan zullen wij dat u voorleggen. MediSleep werkt met een groot (para) medisch netwerk samen om u zo goed mogelijk van advies en informatie te voorzien over uw klachten.

Meer informatie over hoe de MediSleep matras uw heupklachten kan verlichten of voorkomen en het vijf stappenplan van MediSleep vindt u hier.

 

Bedankt voor het delen!

Facebook
Twitter
LinkedIn

CONTACT MOGELIJKHEDEN

085-0608025